Makelaars: Een zeer gecontroleerd beroep zonder genade voor bedriegers!

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) opende vorig jaar gemiddeld één dossier per dag tegen een nepmakelaar. Om de (goede) reputatie van makelaars te garanderen, houdt het BIV zeer strenge controles.

In totaal werden 33 personen die het beroep illegaal uitoefenden, ontslagen, terwijl anderen hun activiteiten hebben geregulariseerd. “Illegale praktijken vormen een bedreiging voor de sector en vooral voor de nietsvermoedende koper en verkoper. In tegenstelling tot een gelicentieerde makelaar hebben ze geen opleiding en hebben ze geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering, noch een financiële garantie die de consument beschermt”, waarschuwt het BIV.

Daarnaast werden 43 erkende makelaars in 2019 uit het register geschrapt – wat een definitief beroepsverbod betekent! – omdat ze hun beroep niet op een ethisch correcte manier hebben uitgeoefend. Het disciplinair orgaan van het Instituut, de Uitvoerende Kamer, heeft ook 130 (tijdelijke) schorsingen opgelegd.

“Een van de belangrijkste taken van het BIV is ervoor te zorgen dat makelaars hun beroep op een ethische manier uitoefenen, zodat kopers en verkopers van huizen te allen tijde worden beschermd”, aldus de organisatie, die vorig jaar bijna dagelijks controles uitvoerde bij vastgoedmakelaars. Vervolgens wordt met name gecontroleerd of alle noodzakelijke informatie over een woning is verzameld.

Tot slot blijkt dat België momenteel een recordaantal van 10.630 makelaars telt. Het aantal vrouwen in de sector neemt ook geleidelijk toe en is nu goed voor een derde van het totaal.


Terug naar het nieuwsoverzicht