Mag je binnenkort terugkeren naar je tweede verblijf? Wallonië en Vlaanderen hebben genoeg van “nutteloze” maatregel

De Vlaamse minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) roept op om het verbod om naar een tweede verblijf aan zee of naar de Ardennen te gaan “zo snel mogelijk” op te heffen.

Filip Bunkens on Unsplash

Dit verbod is niet langer gerechtvaardigd, zegt de minister op Facebook, gesteund door Vlaams minister-president Jan Jambon. Wat Wallonië betreft, wordt gevraagd om de vooruitzichten naar de eigenaars van een tweede woning te brengen, opnieuw “zo snel mogelijk“.

Vorige week besloot de Nationale Veiligheidsraad om geen toestemming te geven voor een verblijf in een tweede woning voor ten vroegste 8 juni, wat enkele honderden eigenaars ertoe aanzette om de Belgische staat te dagvaarden.

Een onnodige maatregel?

Op maandag besloten de Vlaamse minister van Toerisme Zuhal Demir en de regionale minister-president op hun beurt dat dit verbod niet langer houdbaar is. “Als je wilt voorkomen dat mensen naar hun eigendom of caravan gaan, moet je dat kunnen verantwoorden. En die rechtvaardiging is nu totaal afwezig. Integendeel, belangrijke stemmen in het debat, zoals de viroloog Marc Van Ranst, zijn van mening dat dit verbod een ‘slechte maatregel’ is en dat het vanuit virologisch oogpunt nutteloos is”, schreef Zuhal Demir op Facebook.

“Natuurlijk zijn er maatregelen nodig om te voorkomen dat mensen zich in toeristische gebieden verzamelen, maar het is de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten en vooral van de mensen zelf,” voegde ze eraan toe, waarbij ze erop wees dat eigenaars van tweede huizen in toeristische gebieden “deel uitmaken van het economische systeem”.

Hetzelfde in Wallonië

Een standpunt dat door Wallonië wordt gedeeld, ook al is het onderwerp meer gedempt. De Waalse minister van Toerisme, Valérie De Bue (MR), zegt dat ze “veel verzoeken ontvangt van eigenaars van tweede huizen die vragen hebben en de handhaving van dit verbod niet begrijpen”. “We luisteren naar hun vragen en hopen dat ze zo snel mogelijk duidelijke perspectieven krijgen”, aldus de woordvoerder van minister De Bue.


Terug naar het nieuwsoverzicht