Coronavirus: Grote klap voor de bouwsector!

De bouwsector zou in het beste geval, dat wil zeggen zonder een tweede golf van de Covid-19-epidemie, de activiteiten dit jaar met 10% zien afnemen, schat Confederatie Bouw.

Dit resultaat kan alleen worden bereikt als de activiteiten in het derde en vierde kwartaal normaal worden hervat, waardoor de schade wordt beperkt. Volgens de prognoses van de Nationale Bank van België zijn de activiteiten van de sector in het eerste kwartaal, dat gekenmerkt wordt door twee weken van semi-lockdown, met 6,6% gedaald. Voor het tweede kwartaal zou de daling zelfs oplopen tot 30%, waarschuwt de Confederatie Bouw, die spreekt van “een zeer harde en onverwachte klap”.

De sectororganisatie roept op tot de uitvoering van een herstelplan, “zoals het geval was tijdens de financiële crisis van 2008”. “De bouw wil een leidende rol spelen in dit herstel, omdat het niet alleen een belangrijke sector is, maar ook een hefboom voor de economie als geheel”, pleit Confederatie Bouw, die momenteel werkt aan een eigen herstelplan, in eerste instantie ter ondersteuning van investeringen door huishoudens, bedrijven en overheden.


Terug naar het nieuwsoverzicht