Opnieuw aan het werk? Je bedrijf zal kantoren moeten herinrichten! Het einde van de “open space”?

De COVID-19-crisis heeft de hele wereld op zijn kop gezet en dat voelen we zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Wat dat laatste betreft, je werkgever zal ongetwijfeld het beleid inzake kantoorinrichting herzien!

In de eerste plaats zijn er de strenge maatregelen inzake sociale afstand en hygiëne die de werkgevers moeten respecteren: een minimum van 1,5 meter tussen de werknemers, telewerken opgelegd waar mogelijk, verdeling van maskers, terbeschikkingstelling van handgel… Ook doorgangszones zoals liften, cafetaria’s en andere gangen zijn aan strenge regels onderworpen. Al deze regels zullen waarschijnlijk niet snel verdwijnen en zullen daarom de gewoontes van bedrijven op het gebied van kantoorinrichting blijvend veranderen.

Meer telewerk en “stille zones”

In een interview in Le Figaro verklaart Rémi Calvayrac, hoofd werkplek & design bij JLL, dat “de lockdown duidelijk maakte dat sommige medewerkers zich niet konden concentreren op kantoor”. Telewerken zou dus op de lange termijn een nieuwe standaard moeten worden, maar ondanks alle voordelen die het biedt, met name vanuit het oogpunt van gezondheid en milieu, heeft het ook zijn grenzen. Door samen te werken kunnen medewerkers hun ideeën stimuleren en concepten ontwikkelen die moeilijk voor te stellen zijn als je alleen achter je scherm zit. Het is dan ook een goede zaak dat er een nieuw evenwicht wordt gevonden tussen telewerken en kantoorwerkdagen.

Dit impliceert uiteraard een herinrichting van het pand. Er zullen meer “luchtbellen van stilte” ontstaan. We kunnen ons ook een rotatie voorstellen tussen telewerkende en niet-telewerkende medewerkers voor een beter gebruik van de ruimte en een maximaal aantal aanwezigen per afdeling, of zelfs per vergaderzaal, eventueel aangestuurd door een sensor. De gebouwen zullen dus ook opnieuw moeten worden ontworpen. Omdat de crisis die we vandaag meemaken misschien niet uniek blijft en het daarom beter is om vandaag voor te bereiden op morgen…


Terug naar het nieuwsoverzicht