Coronavirus: Vanop afstand akte tekenen voortaan mogelijk!

De eerste notariële akten die via een digitale volmacht “op afstand” worden ondertekend, zullen vanaf de eerste helft van deze maand mei een feit zijn. Dat zei Bart Van Opstal, de woordvoerder van het Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot).

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Dankzij de digitale volmacht hoeven cliënten niet langer fysiek naar een notariskantoor te gaan als dat niet nodig is. “We zijn vorig jaar begonnen met videoconferenties, simpelweg omdat de technologie het nu mogelijk maakt en omdat het de constante bezoeken van klanten en notarissen aan de kantoren vermijdt”, legt Van Opstal uit. “Vandaag de dag is er het bijkomende voordeel van het beperken van het risico van coronavirusbesmetting.”

De digitale volmachtprocedure is vrij eenvoudig. De notaris neemt contact op met de klant en legt de modaliteiten uit. Het is de bedoeling dat cliënten hun volmacht geven aan een medewerker van de notaris of aan een vertrouwenspersoon om de akte namens hen te ondertekenen. Concreet moet de burger zijn elektronische identiteitskaart met zijn PIN-code of de itsme-applicatie hebben in combinatie met een internetverbinding.  Het is ook aan te raden om de ondertekening live te volgen via videoconferentie, zodat de notaris de inhoud van de akte kan uitleggen en eventuele vragen kan beantwoorden.

Om een woning van thuis te bezoeken, kan je altijd rekenen op ons platform “Cozyvisit by ImmoVlan“. Daarmee kan je virtueel bezoeken via een videoconferentie met de makelaar.


Terug naar het nieuwsoverzicht