6 tips om te besparen tijdens de lockdown

15/04/2020

Wie de hele dag thuis zit, verbruikt onvermijdelijk meer water, elektriciteit en gas of olie. Hier zijn 6 tips om hier volop op te besparen tijdens de lockdown.

1| Schakel elektrische apparaten uit

We kunnen dit niet genoeg zeggen: zelfs in stand-by verbruikt een elektrisch apparaat stroom. Dit kan oplopen tot 10 kWh per jaar in het geval van bijvoorbeeld een televisie.

2| Eco-modus

Vaatwassers en wasmachines zijn meestal uitgerust met een eco-modus. Dit laatste stelt je in staat om een aantal zeer mooie energiebesparingen te realiseren. Weet echter dat de eco-modus op een relatief lage temperatuur werkt (30 tot 50 graden, afhankelijk van het apparaat), wat niet volstaat om sommige vlekken of zelfs bacteriën te verwijderen. Als je denkt dat je in contact bent gekomen met een virus, moet je wassen op 60 graden.

3| Elektrische apparaten uittrekken na het opladen

We doen het bijna allemaal: de telefoon, tablets en/of laptop ‘s nachts laten opladen. Een langere periode dan nodig, die uiteindelijk gevolgen heeft voor je elektriciteitsrekening.

4| Weg met vuil

Een vorstvrije koelkast, een schone radiator of een kalkvrije elektrische kachel: onbeduidend? Dit zijn nochtans details die een positieve invloed hebben op je energieverbruik. Om het beste van zichzelf te geven en optimale prestaties te laten zien, moet een koelkast worden ontdooid, moet een vaatwasser vrij zijn van alle kalk en moet een radiator schoon worden gehouden. Vuil werkt als een barrière.

5| Waterbesparing

Zoals we allemaal weten, gaat een douche efficiënter met water om dan een bad. Vergeet echter niet om het water uit te schakelen als je jezelf inzeept, altijd een goede manier om geld te besparen! Is het bovendien echt nodig om je auto te wassen? Deze laatste handeling kan tot 200 liter water vergen! Uiteraard moet je alle mogelijke waterlekken opsporen, te beginnen met de kranen, en de eco-modus voor je toilet kiezen. Nog een tip: laat het water dat je nam om pasta of rijst te koken afkoelen om de planten water te geven!

6| Verwarming op de juiste temperatuur

Je hoeft je huis écht niet te verwarmen tot 25 graden! Wij verwijzen je hier graag door naar ons artikel over de ideale temperatuur voor elke kamer in huis. Vergeet ook niet om je huis voldoende te ventileren: droge lucht is sneller te verwarmen dan vochtige lucht!