Coronavirus: Goed nieuws voor vastgoed in België?

10/04/2020

De vastgoedprijzen zullen dit jaar minder sterk stijgen als gevolg van de coronaviruscrisis dan begin dit jaar werd verwacht. Het risico op een plotselinge prijscrash is vooralsnog echter beperkt, zo blijkt uit een analyse van Belfius.

Bepaalde factoren die de vastgoedmarkt ondersteunen, zijn nog steeds sterk aanwezig, zoals een lage rente en de grote vraag naar nieuwe woningen.

Onroerend goed: de veilige haven bij uitstek?

De hoge volatiliteit van de aandelenmarkten zou ertoe kunnen leiden dat meer beleggers hun toevlucht nemen tot vastgoedbeleggingen eens de covid-19-periode achter de rug is, meent Belfius, en de instelling herinnert eraan dat "tijdens de laatste economische recessie, in de nasleep van de financiële crisis van 2008, de Belgische residentiële vastgoedmarkt ook een grote veerkracht heeft getoond".

2020, een heel ander jaar

Belfius merkt echter op dat met de coronaviruscrisis "de vastgoedmarkt momenteel vertraagt". Een situatie die in schril contrast staat met 2019, een recordjaar wat betreft het aantal vastgoedtransacties. Daarna zal de evolutie van de vastgoedmarkt afhangen van de snelheid waarmee de verspreiding van het virus kan worden ingedamd. "Als we ons baseren op het scenario van een geleidelijke opheffing van de lockdownmaatregelen in de komende maanden, kan een groot deel van de huidige schade later in het jaar worden ingehaald", voegt Belfius eraan toe.