Lockdown: TOP 5 bezigheiden voor de allerkleinsten

In scholen wordt geen les gegeven en de meesten onder jullie droppen de kleintjes niet meer af bij de dagopvang. De vraag is hoe je ze dan kan bezighouden. Dit is onze top 5 voor kinderen van 0 tot 30 maanden oud!

Photo by Valeria Zoncoll on Unsplash

Een baby jonger dan een jaar moet je zoveel mogelijk laten ontwaken in “de buitenwereld”. Denk aan geluiden maken, of zelfs muziek. Plaats potten en andere onbreekbare voorwerpen op de vloer en laat je kleinste op deze voorwerpen tikken, zodat geluiden en ritmes worden ontdekt. Een uitstekende oefening in coördinatie!

Het belang van verhalen

Boeken zijn van het grootste belang. Voor oudere kinderen is het natuurlijk gemakkelijk, voor jongere kinderen zal je zelf de rol van verteller op je moeten nemen. Probeer je zoveel mogelijk in te leven in de personages, verander je stem en intonatie wanneer het past én gebruik je handen.

Puzzelen

Perfect voor de concentratie van de kleintjes en lekker kalm: puzzels zijn ideaal om je kinderen bezig te houden. Vanaf de leeftijd van één of anderhalf jaar kunnen ze aan de slag, uiteraard met aangepaste puzzels.

Modelleerklei

Voor kinderen van een jaar of twee (of zelfs jonger), is boetseerklei een uitstekende bezigheid waarbij ze hun creativiteit ontwikkelen. Natuurlijk moet je eetbare klei voorzien! Dat maak je trouwens gewoon zelf: meng een glas zout met twee glazen bloem, voeg een glas heet water toe, kneed het allemaal samen en klaar! Daarna kun je beginnen met koken…

Schilderen

Ook hier kies je maar beter voor eetbare verf, waarvoor recepten op het internet te vinden zijn. En of je ze nu met hun vinger, een rietje of een kwastje kleuren laat vereeuwigen, je kinderen gaan zich amuseren!


Terug naar het nieuwsoverzicht