Coronavirus: Zal het netwerk verzadigd geraken?

Aangezien het grootste deel van de bevolking thuis zit, is dit een logische vraag om te stellen. Zoals we weten hebben Netflix, Google (Youtube) en Facebook op aanbeveling van Europa hun beeldkwaliteit verlaagd. Maar moeten we een verzadiging van het netwerk verwachten?

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Onze collega’s van Sudinfo vroegen het aan Proximus-woordvoerder Haroun Fenaux. Hij stelt gerust door te zeggen dat “alles onder controle is”. Natuurlijk is de toename van het verbruik merkbaar: “Overdag hebben we een toename van 50% in het gebruik van privé-internet ten opzichte van de gebruikelijke cijfers”. En dit is gemakkelijk te verklaren door alle studenten die nu thuis zijn en ouders die technisch werkloos zijn of aan thuiswerken doen. “Ondanks deze toename bereiken we overdag niet het gemiddelde piekgebruik van een normale avond om 21.00 uur.”

Mobiel internet naar omlaag

Aangezien de meeste mensen thuis zijn, maken ze gebruik van wifi in plaats van mobiel internet. Proximus stelt ook een duidelijke stijging vast van het aantal mobiele telefoongesprekken (+60 tot 70%) en van de vaste telefoongesprekken (+20%). Dit kan worden verklaard door thuiswerkende klanten en door mensen die in contact willen blijven met hun familie en vrienden.


Terug naar het nieuwsoverzicht