Verrassende cijfers: hoeveel betalen jongeren voor hun eerste huis?

Ook al schieten de vastgoedprijzen de lucht in, bijna drie kwart van de jonge Belgen slaagt erin zijn initiële budget voor de aankoop van een woning te respecteren. Dat blijkt uit cijfers van enquête gevoerd door Axa.

 

Ondanks de steeds stijgende prijzen, wist de meerderheid van de Belgische jongeren (tussen 22 en 35 jaar oud) die door Ipsos ondervraagd werden hun budget voor de aankoop van een eerste huis te respecteren. De meeste eigenaars jonger dan 35 jaar hebben minder dan 300.000 euro gespendeerd.

Regionale verschillen

In Brussel heeft een derde (32%) van de jongeren een huis gekocht voor een bedrag tussen 200.000 en 300.000 euro. In Vlaanderen is dat aantal nog wat hoger: 37% betaalde tussen 200.000 en 300.000 euro. In Wallonië daarentegen betaalde de helft minder dan 200.000 euro voor zijn eerste woning.

Welke toegevingen?

Om dat budget te respecteren, zijn kopers bereid om toegevingen te doen. De staat van afwerking is een eerste variabele die aangepast kan worden. In 30% van de gevallen maakt het droomhuis plaats voor een gebouw war nog wat renovatiewerk aan is, vertelt Axa. Ze zijn ook bereid om een open bebouwing op te geven voor een halfopen bebouwing.

26% van de bevraagde jongeren gaf aan het budget overschreden te hebben. De helft daarvan deed dat omdat ze hun ideale woning gevonden hadden. Gemiddeld geven jongeren 32% van hun maandelijkse inkomsten af aan hun woonlening.


Terug naar het nieuwsoverzicht