Zijn geurkaarsen net zo giftig als het coronavirus?

Kaarsen branden is hip, vooral geurkaarsen. De vraag: zijn ze schadelijk en moeten mensen met ademhalingsallergieën waakzaam zijn? Het antwoord hieronder…

Het branden van kaarsen kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Als de was smelt, komen er fijne deeltjes vrijkomen vrij die in de lucht blijven hangen en die we uiteindelijk inademen.

Niet zonder gevaar…

Volgens de Amerikaanse National Candle Association zal een goed gemaakt en goed gebruikt product schoon en veilig branden. De geuren die ontwikkeld zijn voor kaarsen, of ze nu synthetisch of natuurlijk zijn, zouden geen giftige deeltjes afgeven. Maar da’s natuurlijk wat een vereniging van fabrikanten beweert…

Er zouden alvast schadelijke effecten te betreuren zijn voor mensen die lijden aan ademhalingsallergieën. De fijne deeltjes die in de lucht vrijkomen, kunnen zowel de luchtwegen als de longen irriteren, net zoals de allergene componenten. Dit kan hoesten, niezen, loopneus en zelfs astma-aanvallen veroorzaken.

Een ander struikelblok, en niet het minst belangrijke, zijn geurkaarsen gemaakt aan de andere kant van de wereld (vaak in Azië) die geuren bevatten die niet noodzakelijkerwijs aan dezelfde strenge controles zijn onderworpen als in Europa of de Verenigde Staten. Het is dus belangrijk om te controleren waar uw kaars is

Alternatieven?

Als je deze fijne, schadelijke deeltjes wilt vermijden, weet dan dat er alternatieven bestaan. Een etherische olieverspreider of, eenvoudiger gezegd, een paar druppels lavendel, eucalyptus of pepermunt etherische olie in een kopje kokend water gieten en deze laten verdampen. Deze methode bevochtigt ook op natuurlijke wijze de lucht in de kamer.

Een andere mogelijkheid is de natuurlijk kaars. Kokosnootwas, etherische oliën en bijenwas krijgen duidelijk de voorkeur, terwijl paraffine (geëxtraheerd uit de vaste residuen van aardolie) en synthetische parfums moeten worden vermeden. Een lont gemaakt van hennep zal ook minder giftig zijn.

Nog één ding: zorg ervoor dat je je huis en vooral de kamer(s) in kwestie regelmatig verlucht en vergeet natuurlijk niet om de kaarsen te doven van zodra je vertrekt.


Terug naar het nieuwsoverzicht