Wijk van Zuidstation zal metamorfose ondergaan

Vind jij net zoals vele anderen dat het Brusselse Zuidstation maar een sombere bedoening is? Weet dan dat dit op het punt staat om te veranderen. De NMBS heeft namelijk besloten om zijn nieuwe hoofdzetel langs de Fonsnylaan te bouwen. De bedoeling: alle diensten onder één dak verenigen…

Dit nieuwe hoofdkwartier zal ongeveer 75.000 m² bedekken en zal zeker de verschillende departementen van de NMBS kunnen huisvesten, die momenteel verspreid zijn over verschillende sites rond het zeventigjarige station.

Een gedurfd gebouw

Het project dat door de raad van bestuur van de spoorwegmaatschappij werd geselecteerd, is het werk van het architectenbureau OMA, in samenwerking met de Belgische architecten Jaspers-Eyers en Assar. Zij zijn van plan om de drie gebouwen in Fonsnystraat (het voormalige postsorteercentrum en de administratieve lokalen van het postkantoor en de NMBS) te behouden en er een XXL-uitbreiding aan toe te voegen, aan de kant van de spoorwegen.

De bestaande gebouwen zullen worden gerenoveerd en gerevitaliseerd met de installatie van nieuwe commerciële ruimtes op de begane grond. Bovendien zal de uitbreiding van een van de gangen onder de perrons, die zich momenteel op een doodlopend spoor bevindt, worden voorzien om de passagiersbewegingen te vergemakkelijken. Dit alles is voldoende om het hele raakvlak van het Zuidstation te herzien, tot het punt waarop de NMBS van plan is van dit project een nieuwe locomotief voor de hele wijk te maken. Het stedelijke gebied rond het station, dat nu nog weinig wordt bezocht, zou zich dus moeten kunnen ontwikkelen tot een wijk die zowel veiliger als warmer is.

De nieuwe uitbreiding belooft ook bijzonder indrukwekkend te worden. Het zal het langste gebouw in het Brusselse Gewest zijn als het in 2024 wordt opgeleverd.

De bouw zal in het voorjaar van 2022 van start gaan met als doel de meer dan 4.000 werknemers van de NMBS en haar dochtermaatschappij HR Rail tegen eind 2024 op één enkele site samen te brengen.


Terug naar het nieuwsoverzicht