Dit Belgisch marmer zit in de lift !

Dit zwart marmer wordt ‘Noir de Mazy’ genoemd. Een 100% Belgische steen die vaak als « marbre noir » (zwart marmer) wordt bestempeld omwille van zijn bijzonder fijne textuur, zonder poriën, aders, stylolieten of fossielresten, wat dit marmer tot een bijzonder materiaal maakt. Eens gepolijst krijgt het een diepzwarte, perfect egale tint, met als bonus een fluweelzachte touch.

100 % Belgisch

Wallonië heeft een lange en rijke traditie op vlak van marmer. Er werden zelfs Romeinse grafstenen uit de 2e eeuw gevonden in de catacomben van de Citadel van Namen. Vooral vanaf de 15e eeuw kende de handel van dit hoogwaardig gesteente een commerciële bloeiperiode. Dit marmer verspreidde zich wereldwijd, van moskeeën in het Midden-Oosten tot grote Indische paleizen. Alle groten uit die tijd wilden absoluut deze zuivere en duurzame steen. Je vindt hem zelfs terug in Buckingham Palace ! De handel verliep zeer voorspoedig door de nabijheid van de Maas die een makkelijk transport over het water toeliet.

Vandaag delven nog enkele bedrijven, zoals de Dapsens groeve, blauwe steen die na polieren een zwarte tint krijgt. Maar enkel de ondergrondse groeve van Golzinne nabij Gembloux exploiteert nog een ader met het perfecte gesteente. Wel moet men hier op een diepte van 66 meter delven, wat de operatie vrij complex maakt.

De groeve van Golzinne is nochtans ver van uitgeput. Elk jaar wordt er zo’n 200 m³ gesteente gewonnen. De druppelsgewijze productie is na bewerking door de hoge tarieven vaak bestemd voor een exclusieve aanwending, voor zowel vloeren, keukens als badkamers. Het is bovendien af te raden dit marmer buiten te leggen, omdat het minder vorstbestendig is dan een gewone blauwe steen.


Terug naar het nieuwsoverzicht