Steeds meer jonge Belgen verlengen hun ‘verblijf’ bij papa en mama! En als we de jongste cijfers van Statbel mogen geloven, is dit een significante stijging tegenover voorheen. We bekijken de oorzaken van deze evolutie…
“Aangezien we het huwelijk (gemiddeld op 30,7 jaar), samenwonen (op 29,5 jaar) en de geboorte van ons eerste kind (op 29 jaar) steeds later uitstellen, hebben we meer geld voor de aankoop van een woning”, stelt John Romain van het advieskantoor Immotheker Finotheker.
Wat hen motiveert…
Volgens het Centrum voor Budgetadvies en –onderzoek (CEBUD) laat hen dat toe 700 euro per maand te sparen. Vanaf hun 25e kunnen ze zo een stevige spaarpot aanleggen voor hun eigen woning. Het is dus niet verbazingwekkend dat vele jongeren de aankoop van hun eerste woning uitstellen en voorlopig in ‘Hotel Mama’ blijven wonen, want de winst is aanzienlijk!
Wat hen tegenhoudt…
- Jongeren moeten opboksen tegen 40-plussers, mensen die van hoofdwoning wisselen, en investeerders met een hoger inkomen die ook een hogere inbreng kunnen doen. Zij jagen allen de prijzen de hoogte in.
- De beperkingen van de Nationale Bank beletten jongeren meer dan 90% van de aankoopprijs te lenen. Slechts 35% van de starters mogen tot 100% lenen. Conclusie van John Romain : « Dit heeft tot gevolg dat 10 tot 15 % van de jonge mensen geen krediet kunnen krijgen.»
- Jongeren die een lening met een quotum van meer dan 90% afsluiten, moeten een bijkomende rente van 1% aan de banken betalen, vergeleken met de kopers die kunnen lenen voor een quotum van 80% of minder. John Romain analyseert : « Deze aanzienlijke verhoging van de interestvoet voor woningkredieten heeft vooral betrekking op jongeren met weinig eigen fondsen die een woning tussen 200 000 en 300 000 euro willen kopen. »
- De afschaffing van de woonbonus in Vlaanderenkost koppels 150 euro per maand, en vrijgezellen 75 euro.