Mila knipoogt: “Mijn vriendin zit in de problemen!”

Een scheiding is nooit eenvoudig. Eerst is er verdriet (of boosheid), daarna moet je nadenken over het verdere verloop van je leven. Een nieuw stekje vinden, dozen inpakken, bepaalde zaken achterlaten… Leuk is anders.

Lili, een vriendin van me, moet zich er momenteel doortrekken. Laatst noteerde ze alles wat ze opnieuw wilde kopen en hoeveel ze daarvoor zou moeten betalen. Dat bleek zo’n 5.000 euro te zijn. Ik verklaarde haar meteen voor gek. Akkoord, ze had het gevoel dat ze niet gesteund werd, maar ik kon moeilijk anders dan het met haar oneens zijn. Waarom wilde ze immers in hemelsnaam zoveel nieuwe spullen kopen?

Nieuw leven geven

Een nieuwe matras willen kopen, daar kan ik inkomen, maar nieuwe stoelen, tafels en kasten overwegen, dat snap ik veel minder. Want wat maakt het uit als zulke spullen al gebruikt zijn? Bovendien kosten ze tweedehands een serieus pak minder.

Zelf ben ik fan van tweedehands kopen én van dingen opknappen. Schuren om een gelakt meubelstuk een ruwere afwerking te geven, verven om hout op te frissen of andere kleuren aanbrengen die beter passen enzovoort. Zelfs het veranderen van de handgrepen van een ladekast kan wonderen doen. De mogelijkheden zijn echt eindeloos.

Recycleren als therapie

Met heel weinig middelen unieke meubels creëren, vind ik een prachtige, zelfs bijna opwindende gedachte. Bovendien werkt zo’n make-over therapeutisch, of toch voor mij.

Wat Lili betreft, zij zou perfect haar nieuwe woonst kunnen inrichtingen met een vijfde van wat ze van plan was om uit te geven. Meubels een nieuw leven geven als je zelf aan een nieuw hoofdstuk begint: logisch of niet?


Terug naar het nieuwsoverzicht