Witte Huis: 5 verbazingwekkende cijfers over het Oval Office

Het Oval Office is waarschijnlijk een van de beroemdste kamers op de planeet. Dit officiële kantoor van de president van de Verenigde Staten in het Witte Huis heeft zijn naam te danken aan zijn elliptische vorm. Hier zijn 5 ongewone cijfers erover!

75,8

De grootte van de kamer uitgedrukt in vierkante meters. De langste as van de ellips (Noord-Zuid) meet 10,9 meter, tegenover 8,8 meter voor de kortste as. Presidentiële dimensies!

4

Dat is het aantal deuren dat naar dit kantoor leidt. Er is een terrasdeur die het kantoor verbindt met het hoofdgebouw, een deur die leidt naar een klein privékantoor en een eetkamer, een derde deur die leidt naar een gang (van waaruit de ambtenaren aankomen) en ten slotte een deur die leidt naar het secretariaat. Merk op dat deze laatste twee deuren verborgen zijn in de muur.

1934

Het werd in 1934 in zijn huidige vorm ingehuldigd door Franklin Roosevelt, die de westvleugel waar het kantoor zich bevond liet herinrichten. Groter dan voorheen heeft het zijn stijl te danken aan de president zelf en architect Eric Gugler. Het eerste Oval Office werd in 1909 gebouwd, maar in 1929 door brand verwoest en in 1933 afgebroken en op een andere locatie weer opgebouwd.

5,6

De plafondhoogte in meter op het hoogste punt!

6

Het aantal kantoren dat door de opeenvolgende voorzitters is gebruikt sinds het begin van het Oval Office. De bekendste is de “Resolute Desk”, zo genoemd omdat deze is gemaakt van het hout van het Britse schip HMS Resolute. Koningin Victoria gaf het aan president Rutherford B. Hayes als een geschenk in 1880.


Terug naar het nieuwsoverzicht