Home cinema of sound bar: hoe kiezen?

Het geluid van een televisie is zelden van hoge kwaliteit. Hoewel de beeldkwaliteit over het algemeen zeer goed scoort, lijkt het geluid vaak erg “plat”…

Er zijn veel mogelijkheden om het geluid een beetje “kleur” te geven, waarvan de twee meest klassieke op de markt de home cinema of thuisbioscoop en de sound bar of geluidsbalk zijn. De beste keuze?

Home cinema

De klassieke formule, bestaande uit luidsprekers (2 tot 5 units) en een subwoofer, en de meest geschikte optie voor een kwalitatief hoogstaand en meeslepend geluid. Als je kamer geschikt is en je budget het toelaat, kan je kiezen voor twee kolommen als sprekers. Het geluidsresultaat is indrukwekkend, maar de installatie niet altijd even eenvoudig. Wat het budget betreft, mag je tussen € 200 en € 400 verwachten voor een klassiek systeem en meer dan € 1.000 voor duurdere systemen.

Sound bar

De geluidsbalk is, zoals de naam al aangeeft, een balk die de verschillende luidsprekers integreert die van oudsher in een thuisbioscoop te vinden zijn. Het systeem wordt doorgaans bijgestaan door een subwoofer, waardoor er in totaal twee elementen moeten worden geïnstalleerd. Compacter, gemakkelijker te installeren en over het algemeen eleganter dan een systeem met meerdere luidsprekers, betaalt de geluidsbalk dit voordeel met een iets minder overtuigend geluid. Wat de prijs betreft, ligt het klassieke gamma tussen € 100 en € 400. Ook hier kan de prijs fors omhoog.


Terug naar het nieuwsoverzicht