Schenkingen van onroerend goed: Waarom exploderen de cijfers in België?

6/01/2020

Als het om vastgoedschenkingen gaat, zijn de cijfers in België en vooral in het zuiden explosief gestegen. De vraag is waarom Belgen zo geneigd zijn om hun onroerend goed weg te geven…

In Wallonië telden notarissen tot 20 schenkingen van eigendommen per dag, d.w.z. een totaal van 5.838 tussen 1 januari en 30 november vorig jaar. Dit is een stijging van 28% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook in de andere drie gewesten is deze trend merkbaar: + 11,8% in Vlaanderen en + 2,4% in Brussel.

Waarom zo’n sterke stijging in Wallonië?

Deze zeer sterke stijging kan worden verklaard door een wijziging in de belastingheffing op vastgoedschenkingen in Wallonië, die Fednot in een persbericht heeft toegelicht. In september 2018 heeft Wallonië de belasting op schenkingen in onroerend goed gewijzigd. De schenkingsrechten zijn naar beneden bijgesteld en het aantal belastingschijven is verminderd.

Donaties, de ideale manier om belastingen te vermijden?

Volgens het Koninklijk Verbond van Belgische Notarissen zijn schenkingen over het algemeen "de ideale manier om iemands nalatenschap te plannen en de betaling van aanzienlijke successierechten aan zijn verwanten te vermijden". Met een schenking kunt u tijdens uw leven een appartement of een huis aan uw kinderen of kleinkinderen schenken om te voorkomen dat u aanzienlijke successierechten moet betalen.

"Het is interessant om een schenking te doen als je familieleden materieel wilt helpen en tegelijkertijd de belastingdruk op hun schouders wilt verminderen op het moment dat je overlijdt", legt notaris Sébastien Dupuis uit, die in het persbericht wordt geciteerd. Schenkingen van onroerend goed moeten bij notariële akte worden gedaan, wat niet het geval is bij schenkingen van roerende goederen.