Kan je een LED-peertje of -lamp dimmen?

Met de komst van de winter en de koude, gaan we steeds meer op zoek naar warme en zachte sferen in huis. Een sfeer die we gemakkelijk kunnen creëren dankzij lichtdimmers waarmee je de lichtintensiteit van lampen en peertjes kan aanpassen. Maar is dat ook mogelijk met de LED-technologie die tegenwoordig overal terug te vinden is? Ja, maar op twee voorwaarden!

 

Een compatibele lamp of peer

Niet alle LED-peertjes zijn compatibel met een dimmer. Dat geldt vooral voor de oudere peertjes. Het eerste waar je dus rekening mee moet houden, is de compatibiliteit van een peertje met een dimmer. Wanneer een LED-lamp dimbaar is, staat dat over het algemeen op de verpakking vermeld. Technisch gezien is een LED-lamp niet dimbaar. Om de lamp wel dimbaar te maken, moet ze worden uitgerust met een elektronische aandrijving. Zonder die aandrijving is het niet mogelijk de intensiteit aan te passen!

Een dimmer die compatibel is met LED

Om goed te kunnen werken, heeft LED-verlichting een constante stroomtoevoer nodig. Jammer genoeg is dat niet altijd mogelijk met de  oudste dimmers, die gemaakt werden om gebruikt te worden met gloeilampen. Die incompatibiliteit betekent dat je je oude dimmer moet vervangen door een nieuwe die wel gekoppeld kan worden aan een LED-lamp.

De eenvoudigste manier is door te kiezen voor een universeel model, vaak RLC genoemd, die compatibel is met alle soorten LED-peertjes. Sommige modellen beschikken ook over een ontstoringsysteem dat zoveel mogelijk storende signalen op het netwerk uitschakelt om ervoor te zorgen dat je lampen optimaal kunnen werken, zonder flikkering of gegons.


Terug naar het nieuwsoverzicht