Ecologische kinderkamer is kinderspel

Met een kindje op komst heb je heel beslommeringen aan je hoofd. De kinderkamer inrichten is er daar één van.

Het is een plek waar je pasgeborene veel tijd zal doorbrengen, dus het is belangrijk dat het een veilige omgeving is en een aangename plek om te vertoeven. Kies daarom voor een duurzame en ecologische inrichting van je kinderkamer.

Vermijd nieuwe spullen

De eenvoudigste manier om milieuvriendelijk je kinderkamer in te richten is om tweedehands spullen te gebruiken. De oude kinderwagen van de bomma is een prachtig, maar ook functioneel bedje voor je kindje. Vintage spullen zijn heel mooi, maar als je ze gaat kopen in een antiquair, zijn ze ook heel duur. Neem dus eens een kijkje in de plaatselijke kringloopwinkel of ga naar een rommelmarkt. Ook tweedehandssites zijn een geweldige plek om leuke spulletjes op de kop te tikken.

Duurzame materialen

Misschien vind je niet alles tweedehands, kies dan voor spullen van duurzame materialen. Zoek merken die gericht zijn op eerlijke handel en ethische arbeidsnormen. Een van de beste materialen voor je nieuwe meubeltjes is hout, maar kies dan voor hout dat niet afkomstig is van illegale ontbossing, maar van duurzame bosbouw met een FSC-label.

Toxische verf

Een likje verf op de muren doet vaak wonderen, maar of je nu je muur of een meubelstuk schildert, let op met welke verf je koopt. Ga voor een milieuvriendelijke verf die vrij is van vluchtige organische stoffen of VOS, die schadelijk zijn voor het milieu en voor de mens. Zelfs bepaalde tapijten stoten zo’n hoge VOS-waarden uit dat het bijdraagt aan het vormen van allergieën en dat wil je je kindje toch besparen?

Make-over

Je hebt nog een kastje staan dat je niet meer gebruikt, maar het is misschien niet kinderlijk genoeg? Of je hebt een leuke zetel, maar de stof is helemaal verduurd. Steek je armen dan uit de mouwen en haal je creatieve kant boven. Vaak kan je met enkele simpele ingrepen, zoals een likje milieuvriendelijke verf, je item een heuse make-over geven. Daarbij geeft het veel meer voldoening om in je DIY gestoffeerde zetel te zitten dan in een zetel uit de winkel.

Versieren

Je hoeft niet heel veel decoratie aan te kopen of regelmatig de kinderkamer te updaten. Vaak kan je met enkele eenvoudige veranderingen de kamer een hele nieuwe uitstraling geven. Probeer de indeling van de kamer te veranderen of fleur de kamer op met verse bloemen uit de tuin. Een leuke kamerplant kan elke ruimte nieuw leven geven en zorgt ook voor het zuiveren van de lucht. Een win-winsituatie dus.

Tijdloos

Het grootste probleem van een kinderkamer is vaak dat het kind ‘te oud’ wordt. Ga daarom voor spullen die tijdloos zijn. Neem geen meubels in opvallende kleuren of een kinderlijk design, maar gebruik kleine decoratieve elementen om de kamer babyvriendelijk te maken.

Gooi niets weg

En als laatste, is je kindje groter en heeft hij/zij bepaalde spullen niet meer nodig, kies er dan voor om het te doneren of verkopen. Zelfs als je er niet veel geld aan verdient, wil dat niet zeggen dat het item niet veel waard is. Ga er niet van uit omdat het gebruikt of oud is, dat niemand het wil. Je hebt waarschijnlijk iemand heel blij gemaakt met je afgedankte item.


Terug naar het nieuwsoverzicht