Belgen betalen onterecht deel van Koninklijke Schenking

27/11/2019 - Immovlan.be

De Koninklijke Schenking is een instelling die de Belgische belastingbetaler in principe niets zou mogen kosten… Dit laatste zou niet het geval zijn, althans zoals een journalistiek onderzoek van VRT NWS, De Tijd, Apache en Knack aantoont.

In 1900 schonk Koning Leopold II een deel van zijn grote fortuin aan de Belgische Staat. De koning wilde niet dat een deel van zijn fortuin overal verspreid zou worden, want zijn schoonzoons waren allemaal buitenlanders. De Koninklijke Schenking was geboren en deze instelling moest financieel onafhankelijk zijn. Het mocht met andere woorden geen invloed hebben op de portefeuille van de belastingbetaler. De drie voorwaarden, opgelegd door Koning Leopold II: deze goederen mogen niet verkocht worden, ze moeten hun functie behouden en het gebruik ervan moet worden overgelaten aan de Belgische koninklijke familie en aan de staat.

Het erfgoed van de Koninklijke Schenking is indrukwekkend, met onder meer 7.530 hectare bos en andere gronden, naast maar liefst 77 gebouwen. Om dit alles in stand te houden, heeft de Koninklijke Schenking 6,45 miljoen euro uitgekeerd, waarvan bijna de helft (2,91 miljoen) voor het kasteel van Laken. Een verbazingwekkende statistiek gezien het feit dat dit domein slechts 2% van het totaal vertegenwoordigt.

We betalen een deel…

De financiering wordt gedeeltelijk door de belastingbetaler verstrekt. Het gaat onder meer om een kantoorgebouw in Brussel dat verhuurd wordt aan de Belgische Staat en de huur (100.000 euro per jaar) van Hertoginnedal door de eerste minister. Schandalig? Veel Belgen menen van wel…


Terug naar het nieuwsoverzicht