“Lagom”, een trend waar steeds meer Belgen dol op zijn

27/11/2019 - Immovlan.be

De Scandinavische interieurstijl is al jaren immens populair, met name dankzij de kracht van het merk Ikea, dat in heel Europa aanwezig is. Maar waarom houden we er zo van?

Sober, sereen, gezellig en aangenaam, da’s de Scandinavische stijl in een notendop. Deze vorm van inrichting is zeer “zen” en staat haaks op het dagdagelijkse leven, dat steeds stressvoller en hectischer wordt.

Deze filosofie heeft al geleid tot verschillende trends. Denk maar aan “hygge” uit Denemarken, die een geruststellende en warme interieursfeer bevordert.

De essentie

Een ander voorbeeld is “lagom“, een trend uit Zweden in dezelfde geest als hygge. Lagom is zowel in de interieurwereld als in het dagelijks leven van toepassing en moedigt mensen aan om tevreden te zijn met wat ze al hebben en niet zomaar te consumeren. Dit mantra sluit volledig aan bij de trend van “slow food” en komt tot uiting in voeding (slow food), lichaamsverzorging (slow cosmetica) maar bijvoorbeeld ook in mode (slow fashion).

Vanuit een meer filosofisch oogpunt gaat het om “duurzaam leven“, om te laten zien dat we de milieuproblemen die onze samenlevingen momenteel beïnvloeden, begrijpen.

Concreet?

Lagom is moment bijzonder in trek. Sterker nog, deze echte Scandinavische manier van leven, die eenvoud en een terugkeer naar de basis bepleit, is onlangs het onderwerp geweest van verschillende publicaties in boekhandels, waaronder het uitstekende boek van Solvej Berggren.

Lagom staat ook synoniem voor kwaliteitsvolle onderdelen en accessoires die met zorg en geweten werden gekozen, ver weg van de accumulatie en massaconsumptie die tegenwoordig omnipresent is. Wie deze trend wil volgen, geeft daarom de voorkeur aan minimalistisch meubilair, hout, zachte stoffen in warme kleuren, enkele decoratieve accessoires in natuurlijke tinten en – last but not least –  vintage accenten die je bijvoorbeeld op rommelmarkten op de kop tikt en die dus het juiste gedachtengoed ondersteunt. Waar wacht je nog op?


Terug naar het nieuwsoverzicht