Logisch? In Parijs zullen eigenaars misschien huur moeten betalen

Een verhuurder die huur moet betalen, lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar toch is dit het voorstel van Gaspard Gantzer, kandidaat-burgemeester van Parijs. Er zit zelfs logica achter…

Deze wet zou alleen van toepassing zijn op eigenaars van onroerend goed dat minstens een jaar leegstaat. Het gevorderde bedrag zou volgens Figaro Immobilier 30 euro per vierkante meter bedragen, de gemiddelde huurprijs in Parijs. Volgens bepaalde bronnen ligt dit bedrag iets hoger dan de werkelijkheid, maar het zou eigenaars er snel toe moeten zetten om hun eigendom te verkopen of te verhuren.

Deze voorgestelde maatregel moet een antwoord vormen op de steeds stijgende huurprijzen in de Franse hoofdstad. Bovendien zou 10% van de panden, of meer dan 100.000 woningen, leeg staan. De gemiddelde oppervlakte van een woning in Parijs bedraagt volgens INSEE 31 m², wat neerkomt op een bedrag van ongeveer 930 per maand. Wie 80 m² laat leegstaan, zou dus ongeveer 2.400 euro per maand moeten betalen. Gaspard Gantzer wil dat de opbrengsten worden gebruikt voor de bouw en renovatie van woningen.


Terug naar het nieuwsoverzicht