In België dagelijks 23 gebouwen gesloopt, met een goede reden…

Het aantal verbouwingsprojecten in België zit stevig in de lift. Daar zit het klimaat én de mobiliteitskwestie voor iets tussen…

De Belgische bouw- en vastgoedsector sloopte vorig jaar maar liefst 8.278 gebouwen van meer dan 20 jaar oud, een gemiddelde van 160 per week. Dat blijkt uit een analyse van ERA, één van de grootste residentiële vastgoednetwerken in België.

Ombouwprojecten

In de overgrote meerderheid van de gevallen betreft het omgevingsprojecten. “In 95% van de gevallen wordt er gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouwproject. Een leegstaand ziekenhuis wordt vervangen door een nieuw kantoorgebouw of een oude fabriek door een nieuwe woonwijk. Dergelijke omschakelingsprojecten komen steeds vaker voor en dat is zeer goed voor het klimaat en de mobiliteit”, aldus Johan Krijgsman, CEO van ERA België.

Omzetting: 7 van de 10 projecten bij de EOR

Cijfers van “perspective.bruxelles”, het onderzoekscentrum van het Brusselse gewest, tonen aan dat tussen 1997 en 2017 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest reeds ongeveer 1.333.000 vierkante meter kantoren een nieuwe functie hebben gekregen. Maar de snelheid waarmee de woningvoorraad wordt herontwikkeld, is nog nooit zo hoog geweest als nu. Volgens de ERA komt dit omdat er steeds minder open ruimtes in ons land zijn, een probleem waar vooral Vlaanderen mee te maken heeft.


Terug naar het nieuwsoverzicht