We betalen 1,5 miljoen euro per jaar voor 5 leegstaande gebouwen!

6/11/2019 - Immovlan.be

De federale overheid betaalt nog steeds 1,5 miljoen euro per jaar voor vijf leegstaande gebouwen in West-Vlaanderen die er geen deel meer van uitmaken, schrijft De Standaard op woensdag. De Regie der Gebouwen is in onderhandeling met eigenaar Fedimmo om de huurcontracten te beëindigen.

Deze vijf gebouwen, gelegen in Nieuwpoort, Torhout, Knokke-Heist en Diksmuide, boden vroeger onderdak aan ambtenaren van de FOD Financiën, maar hebben door de herstructurering hun functie verloren. Ze zijn eigendom van de vastgoedoperator Fedimmo, opgericht in 2006, die 62 openbare gebouwen had geprivatiseerd om de federale regering in staat te stellen het begrotingstekort te compenseren. Deze gebouwen werden verkocht en vervolgens weer verhuurd.

Voor de gebouwen Knokke en Diksmuide moet de overheid nog tot 2027 huur betalen. Er zijn onderhandelingen aan de gang om de huurovereenkomsten te beëindigen. In totaal zal de federale regering dit jaar 1,5 miljoen euro uitgeven voor de vijf leegstaande gebouwen in West-Vlaanderen.

Deze hoge huurprijs staat in contrast met het beheer van leegstaande openbare gebouwen door Interim Vastgoedbeheer. Deze laatste beheert 161 gebouwen gratis voor rekening van de Regie der Gebouwen en betaalt zichzelf terug door het vinden van huurders. In ruil daarvoor bewaakt het bedrijf de staat van de infrastructuur en betaalt het de onderhoudskosten. Volgens de Regie der Gebouwen staat amper 1,9% van de gebouwen die zij huurt leeg.


Terug naar het nieuwsoverzicht