Hoeveel eigen middelen investeert “de Belg” bij de aankoop van een woning?

6/11/2019 - Immovlan.be

Huizen worden steeds duurder en banken steeds strenger in het verschaffen van leningen. De vraag is of de gemiddelde Belg zich nog een huis kan veroorloven dat meer dan 250.000 euro kost…

In een persbericht waarin de recente maatregelen van de NBB worden geanalyseerd, heeft ING enkele interessante cijfers bekendgemaakt. In de eerste plaats dient te worden opgemerkt dat de maatregelen van de NBB volgens ING het potentieel voor prijsverhogingen zullen beperken. Deze maatregelen zullen vanaf 1 januari 2020 van toepassing zijn en zijn bedoeld om het aandeel van hypothecaire leningen te beperken wanneer het geleende bedrag te hoog is in verhouding tot de waarde van het verworven onroerend goed (in het jargon spreken we van “loan-to-value” of LTV, d.w.z. de verhouding tussen het bedrag van de lening en de waarde van het onroerend goed, exclusief vergoedingen).

LTV van 80%, de kritische drempel?

In 2009 financierde meer dan de helft van de Belgen zelf 20% van de prijs van het huis, naast de notariskosten. De prijsstijging heeft die situatie enigszins veranderd: in 2017 en 2018 is het percentage Belgen met een stevige persoonlijke bijdrage gedaald tot minder dan 50%. Nog interessanter is het percentage Belgen dat minder dan 10% van het huis zelf financiert: het percentage steeg van 20% in 2009 tot bijna 31% in 2018.

De recente maatregelen van de NBB hebben echter een beperkt aantal leningen opgeleverd die meer dan de waarde van het huis dekken: van 15% in 2009 is het aantal Belgen dat extra leent, de laatste twee jaar gedaald tot 6,7%.


Terug naar het nieuwsoverzicht