Te koop: Voormalig koninklijk pand en wellicht duurste huis van België

10/10/2019 - Immovlan.be

Kasteel Argenteuil, ooit de residentie van Koning Leopold III, staat opnieuw te koop. Dit melden zowel L’Echo als De Tijd.

De verkoper is de excentrieke, 80 jaar oude Waalse zakenman Jean-Marie Delwart. Hij kocht het kasteel 15 jaar geleden voor “slechts” 7,8 miljoen euro. De prijs die vandaag wordt gevraagd, zou minstens 20 miljoen euro bedragen. Eén van de duurste privépanden van ons land? Jawel!

Van de koning geweest

De geschiedenis van het kasteel is niet altijd over rozen gegaan. “Koning Leopold III en zijn tweede vrouw, Lilian Baels, hebben er lang verbleven onder het mom van ‘vrijwillige ballingschap’ en dit vanaf 1960. Het kasteel behoorde toe aan de federale regering. Meer dan 40 jaar lang waren alle opeenvolgende regeringen tevreden dat de gevallen vorst in deze zogenaamde ‘gouden kooi’ woonde”, zo staat te lezen in L’Echo. Leopold III transformeerde Argenteuil trouwens tot een uitvalsbasis tussen zijn vele exotische reizen in en veranderde het kasteel zelfs in een soort museum waar hij de voorwerpen die hij van zijn verre expedities meebracht, tentoonstelde.

140 hectare

Na het overlijden van Leopold III in 1983 en van prinses Liliane in 2002, besliste de Belgische regering om het 140 hectare grote domein in 2004 te verkopen aan Jean-Marie Delwart, de huidige eigenaar. Volgens De Tijd zijn de kosten voor het onderhoud van het kasteel aanzienlijk en is een enkele miljoenen kostende renovatie aan de orde.


Terug naar het nieuwsoverzicht