Wat je niet wist over HET gebruiksobject van dit seizoen

10/10/2019 - Immovlan.be

Vanaf het begin van de 18de eeuw liepen mensen rond met een paraplu die in 3 kon worden gevouwen, een uitvinding van de Fransman Jean Marius die dicht aanleunt bij de paraplu die we vandaag kennen.

Sindsdien is er niet gek veel veranderd. De evolutie van de paraplu kwam er dankzij de “democratisering” van de uitvinding, waar vroeger enkel de elite mee kon uitpakken. In het 18de eeuwse Frankrijk was de paraplu in de eerste plaats een modeaccessoire dat door ambachtslieden werd gemaakt en dus zeker niet voor iedereen betaalbaar was. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam daar verandering in.

De Engelsen hadden er schrik van…

Het gebruik ervan verspreidde zich over heel Europa. Alleen de Engelsen vonden paraplu’s maar niets. Volgens hen was het een teken van zwakte om ermee rond te stappen en bovendien werd geloofd dat het openen van een paraplu binnenshuis ongeluk bracht. Moet gezegd dat de eerste openingssystemen moeilijk te activeren waren en vaak schade veroorzaakte.

De paraplu, cocooning in zijn eenvoudigste vorm?

Met een paraplu in de regen stappen, dat heeft iets. Het werkt een beetje als een cocon, als een luchtbel boven het hoofd. Ja, onder een paraplu stappen, maakt toch wel een beetje gelukkig.

Anderzijds is in de regen stappen niet echt een romantische bezigheid, of toch niet als je er alleen voor staat en als de wind opsteekt. Om maar te zwijgen van het water dat langs loopt en je schoenen (en sokken) in één keer nat dreigt te maken…


Terug naar het nieuwsoverzicht