Zand: bedreigd door de bouwsector?

8/10/2019 - Immovlan.be

Stranden en woestijnen staan synoniem voor vakantie en zelfs avontuur. Wat weinig mensen echter weten, is dat zand na water de tweede grootste natuurlijke hulpbron is die door de mens wordt geëxploiteerd.

Wist je dat er zoveel verschillende soorten zand bestaan als rotsen? Drie criteria met betrekking tot de microscopische korrels kunnen worden gebruikt om zand te karakteriseren: de aard (organisch of mineraal), de vorm en de afmetingen. De laatste twee zullen afhangen van de duur van het transport en van de transportkanalen, zijnde wind of water.

In de loop der eeuwen is zand essentieel geworden in ons dagelijks leven, omdat het wordt gebruikt in glas, cosmetica, computeronderdelen, wegdekken en vooral beton, de belangrijkste “consument”.

Zand is niet onuitputtelijk…

Langs stranden en zeebodems, maar ook ondergronds is zand te vinden. Grote zandformaties die vaak afkomstig zijn uit een vroegere omgeving waar afzetting van zandige sedimenten mogelijk was. Het duurt dan ook duizenden jaren voordat de natuur grote hoeveelheden zand produceert. Bovendien moet het klimaat gunstig zijn voor bodemerosie en moet het gebied gunstig zijn voor sedimentdepositie.

Nu de zeespiegel stijgt en de stuwdammen steeds groter worden, waardoor rivieren hun erosie- en zandtransporten naar zee niet meer kunnen uitvoeren, worden de bestanden aan onze kusten niet meer vernieuwd. Ze worden echter wel in hoge mate gemobiliseerd door menselijke activiteiten en met name door de bouwsector.

Waarom wenden we ons niet tot de woestijnen?

Niet alle zand is geschikt voor de bouw. De korrels van woestijnzand zijn te klein en te rond om te worden gebruikt in de betonbouw. Daarom is er zoveel vraag naar zand van rivieren en stranden. De winning is nu massaal, waarbij de mens niet aarzelt om zeer creatief te zijn in het voldoen aan zijn behoeften. Het zand kan uit groeven worden opgevangen, maar ook van de zeebodem worden gebaggerd of mechanisch worden geschraapt voor de kust en rivieren. Al deze methoden verstoren de ecosystemen en landschappen en tasten de biodiversiteit aan. Ook zou het risico op overstromingen drastisch verhogen.


Terug naar het nieuwsoverzicht