Wonen in een kartonnen huis?

9/09/2019 - Immovlan.be

Akkoord, we zullen met zijn allen een stuk energiezuiniger, ecologischer en kleiner moeten gaan wonen, maar in een kartonnen huis? Het klinkt misschien absurd, maar toch vind je al overal ter wereld stevige kartonnen huizen. Misschien niet voor onmiddellijk, maar in de nabije toekomst ongetwijfeld een optie om over na te denken.

Wikkelhouse from Wikkelhouse on Vimeo.

24 lagen karton

Het Nederlandse Fiction Factory is het bedrijf achter deze kartonnen huizen. Ze maken gebruik van maar liefst 24 lagen karton om hun huizen te fabriceren. Deze lagen worden aan elkaar verlijmd met bijzondere sterke lijm. Dit karton moet niet onderdoen voor baksteen en wordt ook nog eens ingewikkeld met een speciale, waterdichte folie en afgewerkt met houten panelen. Zo wordt in geen tijd een huis geconstrueerd, zonder fundering. Reken maar dat het bouwen van zo’n huis een stuk sneller is dan een traditionele woning. Bovendien vormt verhuizen geen enkel probleem, je huis verhuist mee!

Modules aan elkaar koppelen

De omvang van je woning kies je zelf, want je huis bestaat uit modules. Elke module is 4,6 meter breed, 1,2 meter diep en 3,5 meter hoog in de nok. Je kunt verschillende modules aan elkaar koppelen in de diepte, waardoor je je eigen afmetingen bekomt. De keuken, het toilet en de badkamer zijn dan weer aparte modules, waar de nodige voorzieningen zijn ingebouwd.

Uiterst duurzaam

De prijs van een golfkartonnen huis? Reken voor een 3-tal modules op ongeveer 25.000 euro. Een te duchten concurrent voor de tiny houses die je her en der al ziet opduiken. Met een huisje van Fiction Factory kies je voor duurzaamheid en voldoe je toch aan de strengste bouwnormen. Je bouwt maar liefst 3 keer duurzamer dan anders. Een kartonnen huisje zou zo’n 50 jaar meegaan en is daarna volledig recycleerbaar. Van een duurzame investering gesproken.

Wachten op doorbraak in België

In Nederland vind je al enkele voorbeelden in Rotterdam en op het strand van IJmuiden. Bij ons in België is het nog even wachten, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voor er hier ook beginnen opduiken. Zeker als vakantiehuis biedt de woning heel wat waar voor zijn geld.


Terug naar het nieuwsoverzicht