Kies je voor rolluiken of gordijnen

4/09/2019

Een nieuwe woning aan het bouwen, eentje gekocht of op zoek? Rolluiken of gordijnen zijn quasi onmisbaar. Maar welke optie kies je en wat zijn de voor- en nadelen van beide? Wij zetten het kort even op een rijtje, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Redenen om voor rolluiken te kiezen

Wil je het echt donker hebben dan gaat onze voorkeur alvast naar rolluiken. Zeker in de slaapkamer kunnen rolluiken voor een betere nachtrust zorgen. Ook de hitte en lawaai worden beter buiten gehouden door rolluiken. Een ander voordeel van rolluiken is zeker en vast het afschrikken van inbrekers. Zij gaan niet zo snel rolluiken proberen te forceren, want dat maakt best wel wat lawaai. Beschik je over een minimalistisch interieur, dan kun je rolluiken volledig doen verdwijnen, waardoor ze esthetisch de look van je woning niet mee bepalen. Tegenwoordig kun je trouwens ook je rolluiken vanop afstand bedienen met je smartphone, lekker makkelijk.

Daarom laat je rolluiken links liggen

Zelf een rolluik installeren is een hele klus, dus een vakman is vaak echt wel nodig. Koop je een bestaande woning en zijn er geen rolluiken voorzien, dan zul je meestal een kast moeten monteren.

Gordijnen zijn een waardig alternatief

Zwichten voor gordijnen is mogelijk, want de opties zijn enorm. Van rolgordijn tot lamel en alles wat daartussen zit: jij kiest wat bij je interieur past. Bij gordijnen bepaal je zelf hoeveel daglicht er binnenkomt en ze scheppen ook een gevoel van huiselijkheid. Bovendien zijn gordijnen vaak toch net iets goedkoper dan rolluiken, al zijn er ook peperdure stoffen.

De nadelen van gordijnen

Ben je allergisch aan licht als je wil slapen, dan zijn gordijnen misschien niet de beste optie. Zorg ook steeds dat de gordijnen goed gemonteer en verankerd zijn, anders kunnen zeker zware gordijnen op de grond donderen. Let op als je je gordijnen wast, want ze hebben de neiging tot krimpen. Je gordijnen kunnen vuil worden, dus geregeld zul je ze toch echt wel een wasbeurt moeten geven.