Beleggen in bedrijfsvastgoed blijft interessant

Je kunt je zuurverdiende centjes op een bankrekening laten staan, maar daar leveren ze amper wat op. Beleggen in bedrijfsvastgoed is een waardig alternatief, zeker als je het goed aanpakt. Wij zetten alvast enkele zaken op een rijtje, zodat je verstandig investeert in bedrijfsvastgoed.

visit.brussels – Eric Danhier

Beleggen in bedrijfsvastgoed: hoe start je ermee?

De belangrijkste reden om een bedrijfspand te kopen is het rendement. Wees je er wel van bewust dat rendement en risico onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Reken op een gemiddeld huurrendement van om en bij de 5 à 6%. Dit is meer dan bij een klassiek appartement, maar je moet er wel rekening mee houden dat een bedrijfspand gedurende langere tijd kan leegstaan.

De volgende 3 zaken zijn essentieel:

  • De huurinkomsten van je bedrijfspand als particulier worden belast.
  • Denk goed na of je voor een nieuw of een bestaand pand gaat.
  • Kies zorgvuldig de regio.

Welke voordelen zijn eraan verbonden?

Vastgoed is tastbaar. Daarnaast ligt het huurrendement vaak hoger dan de opbrengsten op een spaarboekje. Dit staat dan nog los van de meerwaarde die je op het pand hebt. De lening op een tweede woning is fiscaal aftrekbaar en de voorbije jaren bleek investeren in vastgoed verstandig.

Waarom investeren in bedrijfsvastgoed?

Langdurige overeenkomsten met kmo’s – die vaak correcte betalers zijn – zorgen voor een mooi rendement. Daarnaast worden de onroerende voorheffing en de gemeenschappelijke kosten door de huurder betaald. In bepaalde gevallen kan je als investeerder van een nieuwbouwpand zelfs BTW recupereren op de aankoop via een beschikkingstellingscontract.

Heel wat huurders investeren in de inrichting en de slijtage valt over het algemeen mee.

Hoe fiscaal optimaliseren?

De uiterst lage interestvoeten liggen vaak lager dan de actuele huuropbrengsten. Hierdoor kun je een hefboomeffect creëren met het geld van de bank. Het is natuurlijk ook mogelijk om vastgoed aan te kopen met je vennootschap.


Terug naar het nieuwsoverzicht