Je huis afkoelen tijdens de hittegolf: 5 klassieke fouten te vermijden

3/08/2022

Als het buiten snikheet is, willen we dat het binnen een pak koeler is. Sommige methodes werken en andere minder, al vermijd je toch maar beter deze 5…

1. De ramen openen

Aanlokkelijk maar niet zo slim. Je ramen overdag openen, zal je interieur verder opwarmen. Houd ook je rolluiken of gordijnen goed gesloten. Anderzijds raden we wel aan op je ramen ‘s nachts te openen. Dan liggen de temperaturen in principe lager.

2. Zware elektrische apparaten gebruiken

Vermijd het gebruik van de oven overdag, net als van kookplaten, de vaatwasser en zelfs de droger. Al deze apparaten zijn grote warmtebronnen en als je ze absoluut moet gebruiken, doe dit dan ‘s nachts indien mogelijk.

3. Alle lichten aandoen

Lampen zijn net als uw huishoudelijke apparaten een bron van warmte. Het is daarom beter om ze spaarzaam te gebruiken of over te schakelen op LED-verlichting, wat minder energie verbruikt en veel minder warmte afgeeft.

4. De was buiten laten drogen

Als de was binnen droogt, zal de temperatuur in huis dalen.

5. De airco op de laagste stand zetten

Heb je verstandig geïnvesteerd in airconditioning? Goed zo! Vermijd echter de instelling op de laagste temperatuur: een te groot verschil met de buitenlucht (we hebben het hier over 5 tot 6 graden) kan je ziek maken. Hetzelfde geldt voor ventilatoren: daar blijf je maar beter niet voor zitten.