Milieunieuws: verf uw dak wit en red de planeet

12/06/2019 - Immovlan.be

Lijkt de titel wat te schokken? Toch komt het citaat uit een serieus interview tussen het Britse BBC-kanaal en voormalig VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. We verklaren…

De opwarming van de aarde zal een van de grootste uitdagingen van de komende jaren zijn. Veel van onze gewoonten zullen moeten evolueren om onze impact op de planeet te minimaliseren. Ban Ki-moon wijst op de noodzakelijke, originele en nog steeds weinig gemediatiseerde aanpassing naar witte daken! Waarom? Omdat witte daken minder warmte opslaan en daarom minder energie (airconditioning) nodig hebben om te worden gekoeld. Een maatregel die duidelijk gericht is aan de warmste landen.

Deze maat is echter niet onbekend. Naast het feit dat de NASA heeft getuigd van de doeltreffendheid van deze bepaling in haar onderzoek, hebben veel warme landen dit beleid al toegepast. We denken aan Zuid-Europa, voornamelijk Griekenland, maar ook aan de daken van veel gebouwen in New York. Het is duidelijk dat een wit dak de temperatuur van het dak met 30 graden doet dalen en de binnentemperatuur met 2 tot 5 graden doet verlagen. Een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen het broeikaseffect, zoals blijkt uit de resultaten van het onderzoekslaboratorium van de University of California, Berkeley, ingekeken door de Franse krant Le Figaro. Deze resultaten spreken van een besparing van 24 gigaton koolstofdioxide. Dit komt overeen met de uitstoot van 300 miljoen auto’s die al 20 jaar in beweging zijn.


Terug naar het nieuwsoverzicht