Onweer in België: dit zijn de gevoeligste plekken!

11/06/2019

90% van de onweders vinden plaats tusse mei en augustus en dan vooral in juni en juli. Vaak klieft de bliksem rond 17 uur door de hemel. Ben je het beu? Hieronder zie je de regio’s met de minste kans op onweer… en die met de meeste kans!

 

Het KMI, Koninklijk Meteorologisch Instituut, heeft onlangs een kaart uitgebracht waarop de meest risicovolle zones in België worden aangeduid. De resultaten zijn de gemiddeldes die tussen 2004 en 2013 werden opgetekend, maar volgens het KMI zijn de waardes van de afgelopen jaren bijna identiek.

De regio’s met het minste risico

Het noord-westen van België wordt duidelijk het meest ontzien. Gemiddeld tellen we daar 15 dagen onweer per jaar. De kust, en dan vooral het gebied tussen Koksijde en De Panne, kent een nog lager gemiddelde van slechts een tiental dagen onweer per jaar.

De zwaarst getroffen regio’s

Het oosten van het land krijgt de volle laag. Tussen Hasselt en Malmedy heeft het KMI een gemiddelde van 17 tot 19 dagen onweer per jaar opgetekend. Datzelfde gemiddelde zien we ook in het zuiden van eht land (van Mortehan tot Aarlen) en in het uiterste noorden, naast het Nederlandse Essen. De zwaarst getroffen regio is overduidelijk Bütgenbach, in Duitstalig België, met een gemiddelde van 19 tot 21 dagen onweer per jaar.


Terug naar het nieuwsoverzicht