Verkoopt ook u uw woning via een makelaar? De cijfers swingen de pan uit

6/06/2019 - Immovlan.be

Dertig jaar geleden verkocht ongeveer 17% van de eigenaars zijn woning via een makelaar. Vorig jaar lag dit cijfer heel anders: 73% van de verkopen gebeurde via een makelaar. En toch komen er nog steeds klachten binnen.

Naast de 10.431 erkende vastgoedmakelaars in België werden vorig jaar 34 mensen zonder de vereiste accreditatie beëdigd, volgens het jaarverslag van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars. Maar het volstaat niet om een accreditatie te behalen. Vorig jaar werden bijna 1200 klachten van ethische schendingen ingediend tegen makelaars. Ze leiden niet allemaal tot sanctie. Wel resulteerden de zware klachten in 113 schorsingen, 57 schuldbewijzen, 56 waarschuwingen en 35 schrappingen.

Brussel op kop, gevolgd door de provincie Luxemburg

In de statistieken telt Brussel het grootst aantal makelaars, namelijk 1.913. De provincies West-Vlaanderen en Antwerpen volgen respectievelijk met 1.579 en 1.384. Waals-Brabant telt 711 erkende vastgoedmakelaars, terwijl de provincie Luxemburg het minste aantal heeft met slechts 147 erkende agenten. Dat is tenslotte heel logisch, als we de bevolkingsdichtheid bekijken.


Terug naar het nieuwsoverzicht