Ongehoord : Guterres wilde zijn residentie verkopen om de kassa van de VN te spijzen

6/06/2019 - Immovlan.be

“Het is geen grap, ik meen het”, vertelde Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN, aan een budgettair comité. Het financiële gat van de VN is zo groot dat mr. Guterres effectief overwogen heeft om zijn residentie te verkopen!

 

De secretaris-generaal van de VN heeft aan zijn diplomaten verteld dat hij serieus overwogen had om zijn residentie in Manhattan, in het centrum van New York, te verkopen om de organisatie uit zijn budgettaire crisis te helpen. “Het eerste wat ik gedaan heb toen ik hier ben begonnen, is of ik mijn residentie mocht verkopen”, verklaart mr. Guterres die sinds 2017 in zijn functie zetelt.

De VN zat toen met een gat van 1,5 miljard dollar in het budget voor vredeshandhaving en een gat van 492 miljoen in zijn gewoon budget door wanbetaling van de lidstaten.

Een residentie van enkele tientallen miljoenen dollars

De officiële residentie van de secretaris-generaal van de VN is een huis met vier verdiepingen, een tuin en zicht op East River gelegen in de gezellige wijk Sutton in Manhattan. Het huis werd in 1972 aan de VN geschonken door een miljardair en de waarde ervan wordt op enkele tientallen miljoenen dollars geschat.

Mr. Guterres had echter snel ontdekt dat de overeenkomst tussen de VN en de Verenigde Staten, gastheer van de organisatie, niet toeliet dat het pand verkocht werd.


Terug naar het nieuwsoverzicht