Verbruik jij te veel water?

Wist je dat de Belgen in alle geïndustrialiseerde landen tot de meest waterefficiënte huishoudelijke verbruikers behoren? En hoe zit het bij jou thuis?

Sinds de piek in 1996 is het huishoudelijk verbruik per hoofd van de bevolking tot op heden met meer dan 20% gedaald, bevestigt Belgaqua, de Belgische federatie voor de watersector. In het midden van de jaren negentig werd een gemiddeld verbruik van iets meer dan 120 liter per persoon per dag in ons land gemeten. Dit cijfer daalde vervolgens tot ongeveer 100 liter in het begin van 2010. En voor het jaar 2017 noteerde Belgaquaqua een gemiddeld verbruik per persoon per dag van 95 liter. België is dus één van de meest waterefficiënte landen op gebied van huishoudelijk waterverbruik in de geïndustrialiseerde wereld.

Hoeveel per jaar?

Om je een idee te geven van de omvang: het landelijke gemiddelde per persoon bedraagt 34 tot 35 m³/jaar. Voor een gezin van 3 personen bedraagt dit cijfer ongeveer 105 m³/jaar. Een grote familie van 5 personen die tussen 170 en 175 m³/jaar consumeren, zal ook in het landelijk gemiddelde zitten.

Hoeveel betaal je?

De prijs per m³ water in België varieert afhankelijk van waar je woont en wat je verbruikt. Gemiddeld betaal je tussen de 4 en 5 euro per m³. Dit betekent dat de jaarlijkse factuur in België ongeveer 150 euro per jaar bedraagt, per persoon dus. Een gezin van 3 personen betaalt gemiddeld tussen de 420 en 525 euro/jaar voor huishoudelijk water. Aarzel in ieder geval niet om water te besparen, vooral omdat de prijs ervan in de toekomst waarschijnlijk verder zal stijgen.


Terug naar het nieuwsoverzicht