Is je trottoir niet vrij van onkruid? Dit is wat je riskeert!

13/05/2019

Dacht je dat het de gemeente is die het trottoir voor je deur moet onderhouden? Dan zit je verkeerd! Elke bewoner van een huis of een ander gebouw is daartoe verplicht, of tenminste wie op het gelijkvloers woont. Wie bijvoorbeeld nalaat om onkruid te wieden, riskeert een boete. Dat hebben sommige inwoners van Pepinster in de provincie Luik zelf ondervonden.

Niet alleen in de winter maar het hele jaar door ben je verplicht om je trottoir slipvrij te houden. Je moet het ook zelf onderhouden. In Pepinster jaagt de politie tot eind mei op slecht onderhouden trottoirs.

Na een vaststelling wordt een brief gestuurd met het verzoek om de stoep weer op orde te brengen en als er binnen twee weken niets wordt gedaan, wordt er een verslag opgesteld. De boete bedraagt maximaal € 350 en bedraagt in de praktijk meestal "maar" € 75, aldus Sudpresse.

Het aantal slecht onderhouden trottoirs lijkt de laatste jaren sterk te zijn toegenomen door de stopzetting van chemische onkruidverdelgers op de markt. Er zijn echter nog andere, zachtere oplossingen, zoals water uit pasta of aardappelen (heet en zout).