Notre-Dame in Parijs: 5 geheimen die je nog niet kende

Een van de meest opmerkelijke gebouwen van Parijs, zo niet van heel Europa, is op maandag 15 april 2019 slachtoffer geworden van de vlamman. Dit meer dan 850 jaar oude monument is nu zodanig beschadigd dat er van het dak, de toren en het frame weinig tot niets meer overblijft. Maar wat weten we eigenlijk over de Notre-Dame de Paris?

In dit artikel halen we vijf geheimen aan die de aannemers die verantwoordelijk zijn voor de wederopbouw in acht moeten nemen. Al zal het waarschijnlijk nog tientallen jaren duren alvorens dit monument, het meest bezochte in Europa, weer volledig tot zijn komt.

Gebouwd op een Gallo-Romeinse tempel

De fundamenten van Notre-Dame de Paris zijn bijzonder oud. Ooit stond er een kerk die uit de 4de eeuw na Christus zou kunnen dateren en daarvoor zelfs een Gallo-Romeinse tempel gewijd aan Jupiter. Pas in 1160 besloot bisschop Maurice de Sully een veel grotere kathedraal te bouwen. Da’s de Notre Dame geworden.

De bouw duurde… 200 jaar!

Van 1163 tot 1345 was de Notre Dame de Paris een bouwwerf. Zo’n lange periode vroeg uiteraard om meerdere architecten en dus verschillende visies. Gehoopt wordt dat de wederopbouw van dit belangrijke Europese werk “iets” sneller verloopt…

Gepland voor vernieling…

In 1791 om precies te zijn, tijdens de Franse Revolutie. De Notre-Dame was het doelwit van vele revolutionairen die de kathedraal representatief vonden voor de Capetiaanse monarchie. Beelden werden onthoofd en het hele gebouw gevandaliseerd. In het begin van de 19de eeuw was men zelfs van plan om het gebouw, dat in een zeer vergevorderde staat van verval verkeerde, volledig te slopen.

… maar gered door Victor Hugo!

Het was inderdaad een van de meest buitengewone Franse schrijvers aller tijden die de kathedraal heeft gered. Als vurig bewonderaar van het monument droeg hij er een roman “Notre Dame de Paris” (1831) aan op, die als zoete broodjes verkocht. De tot dan toe vergeten en vervallen kathedraal zou daarom een tweede jeugd krijgen. In 1845, onder Louis-Philippe I, de laatste Franse monarch, ging de restauratie van start….

De architect verantwoordelijk voor de wederopbouw was een tikkeltje megalomaan…

Eugène Viollet-le-Duc is een naam die je waarschijnlijk regelmatig hoorde tijdens de uren na de brand. Deze architect was in het midden van de 19de eeuw verantwoordelijk voor de restauratie van de Notre-Dame en dus ook voor de zeer hoge, nu vernielde torenspits (aanwezig op de oorspronkelijke plannen en vernield bij de brand van 15 april 2019) en een indrukwekkend aantal beelden. Sommigen van hen hebben zelfs ‘s mans gezicht…


Terug naar het nieuwsoverzicht