Wat wil de Belg veranderen aan zijn woning?

Het is al langer geweten: wij Belgen hebben een baksteen in onze maag en ook als het over verbouwen gaat spannen we de kroon. Maar hoe tevreden zijn we eigenlijk over onze woning en wat willen we eraan veranderen? Een bevraging van Informazout zorgt voor de antwoorden.

Eerder bleek al dat 83% van de Belgen niet in zijn of haar droomwoning woont. Daarbij blijken vooral het dak en de badkamer de grootste pijnpunten. Ook de keuken is een klassieker. Maar liefst 15% van de Belgen zou deze graag zo snel mogelijk onder handen nemen.

Verhogen van de duurzaamheid

Dat het allemaal een stuk energie-efficiënter kan, is de Belg wel duidelijk. We willen dringend onze woning en dan voornamelijk onze verwarming energie-efficiënter maken. Uiteraard vallen er hier ook interessante premies te rapen, die duidelijk belangrijk zijn. De Belg is er zich echter ook van bewust dat deze ingrepen de waarde van de woning verhogen, wat voor 34% van de ondervraagden een belangrijke drijfveer was.

Belang van de verwarmingsketel

Duurzaamheid mag dan steeds belangrijker worden, 74% van de ondervraagden geeft aan dat ze bij hun huidige energiekeuze blijven. Al merken we wel op dat hernieuwbare energie als aanvulling wordt gezien. Als hoofdverwarming blijkt deze hernieuwbare energie voorlopig niet door te breken. Slechts 4% gebruikt zonne-energie en 4% heeft een elektrische warmtepomp.

Als we er de verwarmingsketel even uitlichten, dan geeft 87% van de bevraagden aan dat de efficiëntie van deze ketel het belangrijkste punt is. Daarnaast moet deze ketel ook onderhoudsvriendelijk zijn, een stevige garantie hebben en een degelijke dienst na verkoop.


Terug naar het nieuwsoverzicht