Brussel, een “Europees voorbeeld in duurzaam bouwen”?

Van een bizarre aankondiging gesproken! Volgens MIPIM, de vastgoedbeurs die deze week in Cannes doorgaat, zou onze hoofdstad een voorbeeld zijn op gebied van duurzaam, zelfs passief bouwen…

Zoals elk jaar staan steden en regio’s klaar om de delegaties die MIPIM op hen afstuurt, te “verleiden”. Brussel is geen uitzondering op de regel en profileert zich als bij de Fransen als “wereldhoofdstad inzake duurzaam bouwen”.

Cijfermateriaal bovengehaald

“Met meer dan een miljoen vierkante meter aan ‘passieve’ projecten, waaronder 400.000 m² voor gebouwen met hoge energie- en milieuprestatielabels en 620.000 m² voor ‘voorbeeldige gebouwen’, is Brussel een referentie wat duurzaam bouwen betreft en dat biedt mooie investeringskansen”, zo verklaarde Cécile Jodogne, Brusselse staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, afgelopen woensdag aan een publiek van investeerders.

Werk van lange adem

Deze resultaten zijn volgens Jodogne het resultaat van een zogenaamd ecoplan dat 15 jaar geleden werd uitgevoerd door de regionale overheden. Denk maar met de invoering van de eerste strenge energieprestatienormen voor gebouwen in het begin van de jaren 2000, gevolgd door de oprichting van ecobuild.brussels, waar veel professionals uit de sector samenkomen, en tenslotte door de afkondiging in 2015 van een nieuwe regelgeving “die tot de meest ambitieuze ter wereld behoort”.

Diversiteit, een zegen?

Tot slot prees Cécile Jodogne de grote diversiteit van Brussel als een kans voor investeerders. De permanente veranderingen die plaatsvinden vereisen het ontwerp van “functioneelneutrale” gebouwen die op elk moment tijdens hun levenscyclus kunnen worden heringedeeld, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van een gebouw. Flexibiliteit is daarom van het allergrootste belang… De vraag blijft of investeerders zich door deze mooie en lange speech effectief in grote getale hebben laten verleiden.


Terug naar het nieuwsoverzicht