Belgen koopt steeds kleiner (en veel meer appartementen)

De gemiddelde bewoonbare oppervlakte van Belgische woningen is de afgelopen twee decennia sterk afgenomen. Waarom en in welke mate?

Twintig jaar geleden bedroeg de gemiddelde oppervlakte van een appartement 120 m². Vandaag de dag is zo’n ruimte een zeldzaamheid, aldus kenner Patrice Dresse aan Sudpresse. “Het gemiddelde ligt momenteel rond 80 m²”. Bij huizen trouwens hetzelfde verhaal: op 20 jaar tijd is de gemiddelde oppervlakte van het woongedeelte gezakt van 160 m² naar 130 m².

Gedaan met grote huizen?

Dat nu ook weer niet, al is er een duidelijke trend merkbaar: in plaats van in een grotere woning te investeren, steekt de Belg liever geld in een betere uitrusting of afwerking. In plaats van meer vierkante meter verkiezen we met andere woorden een beter uitgeruste keuken of badkamer.

Liever een appartement?

Dertig tot veertig jaar geleden waren appartementen goed voor ongeveer 20% van de koek wat nieuwbouw betrof, vergeleken met ruim 60% vandaag. Die stijging heeft te maken met de steeds toenemende huizenprijzen en energiekosten, waardoor kleiner en meer ingesloten wonen een pak budgetvriendelijker is.


Terug naar het nieuwsoverzicht