5 bijzondere gebouwen met een verhaal

Sommige architecten zijn genieën en de ene ziet het al wat grootser, specialer of meer uitgesproken dan een andere.

Als een architect zijn lusten mag botvieren op een gebouw, dan krijg je vaak een verrassend of ronduit verbluffend resultaat. Deze 5 gebouwen horen alvast tot de meest bijzondere ter wereld.

Het dansende huis

Dit ontwerp van de Vlado Miluni en Frank Gehry bestaat uit twee delen die lijken te dansen. Je vindt het in Praag. Een gebouw om vrolijk van te worden. Het gebouw doet dienst als hotel en kantoorgebouw en de bijnaam is Ginger & Fred, naar het beroemde danskoppel. Het gebouw is opgetrokken uit niet minder dan 99 panelen, stuk voor stuk met een andere vorm en afmetingen. Geen evidentie.

Hang Nga Hostel

In Vietnam vind je dit ‘Gekkenhuis’, als noemen de ontwerpers het liefkozend een sprookjeshuis. Je herkent spinnenwebben, grotten en paddenstoelen, met enige fantasie. Het gebouw heeft geen scherpe randen en het feeërieke decor doet je sowieso wegdromen.

Space Needle

Arriveer je in Seattle, dan kun je niet naast de Space Needle kijken. Dit herkenningspunt werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1962. De toren is 184 meter hoog en bestand tegen windsnelheden van 320 km/uur. Deze toren kan tegen een stootje.

Sagrada Família

Dit project van Gaudí in Barcelona dat al jaren in de steigers staat kan natuurlijk niet ontbreken. De eerste steen werd gelegd in 1882, maar sindsdien is het eigenlijk altijd een ‘work in progress’. De oplevering is voorzien tegen 2026, maar wees niet verbaasd dat het nog enkele jaren opschuift.

Googleplex

Een modern gebouw mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje en modern is wel het minste wat je mag zeggen over het hoofdkantoor van Google in Californië. Dit complex telt maar liefst 190.000 m2 kantoorruimte. In 2005 liet Google dit complex volledig restylen door de befaamde architecten van Clive Wilkinson Architects. Naast kantoorruimte vind je er ook wasserettes, een 18-tal cafetaria’s en twee zwembaden.


Terug naar het nieuwsoverzicht