Slachtoffer van een inbraak? De experts komen eraan… Of niet!

11/01/2019

Neen, het gebeurt niet alleen in het geval van een moord in de VS want ook in België kunnen deskundigen worden gevraagd om wetenschappelijke bijstand te verlenen teneinde een dader op te sporen. En ja, ook in het geval van inbraken! Weet wel dat er op dit vlak nog veel ongelijkheden bestaan…

Onze collega’s van Sudpresse wijzen op het probleem: hoewel de procedure uiteraard wordt aangeraden, wordt ze niet systematisch toegepast. Veel hangt af van het arrondissement In steden als Luik of Antwerpen gebeuren afnames van DNA-stalen geregeld, in steden als Bergen zeer zelden. Concreet betekent dit dat slachtoffers niet overal even goed worden geholpen en dat daders in bepaalde delen van ons land minder kans hebben om tegen de lamp te lopen. Een aansluiting van de rechtstaat, als je het ons vraagt.

Bovendien mag de toepassing van forensische wetenschap dan wel verplicht zijn in ernstige gevallen zoals moord, verkrachting of diefstal met geweld, voor een “eenvoudige” inbraak hoeft het niet volgens de letter van de wet. Dat komt in de eerste plaats omdat zulk onderzoek duur is: in 2017 heeft het de Belgische Staat iets meer dan 5 miljoen euro gekost.


Terug naar het nieuwsoverzicht