De juiste kerstboom kiezen: 5 tips om niet bedrogen uit te komen

10/12/2018 - Immovlan.be

Kerstmis zit eraan te komen en wie nog geen kerstboom in huis heeft gehaald, is ofwel niet geïnteresseerd of gewoon niet gehaast. Voor die laatste groep hebben we 5 gouden tips in petto die je zullen helpen met kiezen.

Na de afweging tussen een valse kerstboom en een echt exemplaar te hebben gemaakt, heb je besloten voor het laatste te gaan. Je weet inmiddels zelfs welke boomsoort je wil. Maar hoe kies je nu de juiste boom eenmaal je bij de verkoper staat? Hier zijn 5 handige tips…

1. Houd rekening met de hoogte… en met de breedte!

Over het algemeen worden sparren gerangschikt op grootte. Weet ook dat een plafond in een “normaal” huis doorgaans tussen de 2,2 en 2,7 m varieert. Daarmee rekening houdend, mag je zeker de breedte van zo’n kerstboom niet onderschatten. Meet met andere woorden op voorhand af wat de maximale diameter mag zijn.

2. Inspecteer de boom grondig!

Een natuurlijke boom is in wezen niet 100% regelmatig en perfect, maar weet dat bomen van slechte kwaliteit zeer onregelmatig kunnen zijn en zelfs veel “gaten” vertonen. Koop dus niet zomaar de eerste boom die je ziet of wordt voorgesteld. Bekijk hem bovendien niet alleen van één kant. Draai hem desnoods even om voor een grondige inspectie. Een goede kerstboom is regelmatig en kegelvormig is. Pas dus extra op met bomen die al zijn ingepakt of waar men snel vanaf wil.

3. Zwaarder = beter?

Wie twijfelt tussen twee bomen die ongeveer even groot zijn, vergelijk ze dan even qua gewicht. Hoe zwaarder, hoe “verser” aangezien dat een teken is dat er nog meer sap in de boom aanwezig is.

4. Controleer op kleur

Een verse boom heeft een intense, zelfs schitterende kleur. Komt hij dof over, is de kans groot dat hij heel vroeg is gekapt en dat hij niet zo lang zal uithouden.

5. Eens schuiven!

Nog een laatste tip: houd een van de takken tussen duim en wijsvinger en schuif zachtjes met de hand. Als er veel naalden loskomen, betekent dit dat de boom niet van de beste is. Blijven de naalden goed op post, heb je wellicht het geknipte exemplaar gevonden!


Terug naar het nieuwsoverzicht