Zijn brandblussers in huis verplicht? En welk type kiezen?

20/11/2018 - Immovlan.be

Zijn brandblussers verplicht? En hoe kies je het juiste toestel, wetende dat er verschillende types van bestaan?

Neen, de aanwezigheid van brandblussers is niet verplicht in je eigen huis. Ze zijn echter zeer aan te bevelen omdat ze veel situaties kunnen redden. In gebouwen die toegankelijk zijn voor het publiek, zoals restaurants, evenementenzalen, kantoren enzovoort, zijn ze wel verplicht. In ieder geval is het beter om voorbereid te zijn. Maar hoe kies je de juiste brandblusser?

5 klassen

Er bestaan officieel 5 klassen van branden: A, B, C, D en F. Om ze effectief te bestrijden, bestaan er verschillende soorten brandblusapparaten. Als professionals weten welke brandblusser ze moeten kiezen, afhankelijk van het type brand, welke wordt dan het meest aanbevolen voor huishoudelijk gebruik? Er zijn over het algemeen drie hoofdtypen blussers: CO2-blussers, poederblussers en schuimblussers.

CO2-blusser

In theorie zijn de specifieke kenmerken van een CO2-blusser meer geschikt voor keukens of ruimtes waar elektrische kasten staan. Maar wees voorzichtig: je moet weten hoe je zo’n brandblusser effectief kan gebruiken, maar ook hoe je voorzichtig te werk kan gaan want hij projecteert zeer koud kooldioxide en brengt dus risico’s van oppervlakkige brandwonden met zich mee. Het is beter om, als je niet ‘handig’ genoeg bent, poeder- of schuimblusapparaten voor je huis te gebruiken.

Poederblusser

Poederblussers zijn de meest veelzijdige én de goedkoopste. Maar wees voorzichtig: poeder is zeer vluchtig en kan veel schade aanrichten in een woning (voornamelijk aan elektrische of elektronische apparatuur). We vinden ze vooral in garages. Weet ook dat het poeder van een dergelijke brandblusser tijdens het gebruik een “mist” produceert die het zicht in de ruimte drastisch kan verminderen.

Schuimblusser

Het schuimblusapparaat kan de meeste branden blussen die in een huiselijke omgeving ontstaan. Hij is ook gemakkelijker te gebruiken voor een ongetrainde persoon. Dit is over het algemeen het type brandblusser dat door de brandweer voor particulieren wordt aanbevolen. Andere voordelen: bij gebruik blijft het zicht helder en wordt de nevenschade verminderd.


Terug naar het nieuwsoverzicht