Kleur LED-lampen kiezen: niet zo simpel als je denkt!

Je bent vastbesloten om je oude gloeilampen in te ruilen voor energiezuinige LED’s. Goed zo! Maar welke kleur moet ik nu kiezen, vraag je je misschien af. Of, om nauwkeuriger te zijn, welke “temperatuur”? Hier volgt meer uitleg…

De tijd dat de keuze voor LED-verlichting koud licht betekende, is voorbij. Tegenwoordig is een breed scala aan kleuren beschikbaar. Of zeg liever temperaturen, want op het gebied van verlichting hebben we het over kleurtemperatuur: een eenheid gemeten in Kelvin. Bij het kopen van uw nieuwe LED-lampen kies je dus niet alleen de juiste basis (E27 en GU10 zijn de meest voorkomende), het juiste vermogen, de juiste lichtinvalshoek maar ook de juiste kleurtemperatuur. Maar hoe?

Van warm wit naar koud wit

De kleurtemperatuur van een LED-lamp voor conventioneel huishoudelijk gebruik varieert over het algemeen tussen de 2.200 en 8.000°K. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer wit of zelfs blauwachtig het licht. We hebben het dan over koud wit. Aan de andere kant: hoe lager de temperatuur, hoe geler het licht wordt. Dit noemen we warm wit.

De juiste keuze maken?

Alles hangt af van je voorkeuren. Het best stap je naar een gespecialiseerde winkel om de verschillende soorten te ontdekken. Een bloemlezing:

Koud wit (tussen 5.500 en 8.000°K) wordt gebruikt voor technische ruimtes, zoals een kelder of een kelder. Maar ook voor buitenverlichting. Deze witte of zelfs blauwe verlichting is effectief en modern, maar niet erg ontspannend en niet erg warm.

In plaats daarvan moet neutraal wit (tussen 3.500 en 5.500°K) worden gebruikt voor ruimten die veel licht nodig hebben. Het is de verlichting die het dichtst bij het natuurlijke licht komt. Het kan gebruikt worden in de keuken, de wasruimte of op kantoor. Het kan ook gebruikt worden om een trap te markeren of om een hal op een moderne manier te verlichten.

Voor de woonkamers is er niets zoals warm wit (tussen 2.500 en 3.500°K). In de slaapkamers, woonkamer of eetkamer creëert deze verlichting een gezellige en warme sfeer. Hoe lager de temperatuur, hoe intiemer de sfeer wordt. Onder de 2.500°K naderen we het gele en warme licht van een kaars (+- 2.200°K).


Terug naar het nieuwsoverzicht