Schandalig: onze huizen vervuilen te veel en het kan ons niets schelen! Waarom?

Belgisch vastgoed is vaak verouderd en energieverslindend. Huisvesting alleen al is goed voor 15% van de uitstoot van broeikasgassen in België!

visit.brussels – Jean-Paul Remy

De gemiddelde Belg lijkt zich amper bewust van deze problematiek en is daarom ook niet erg geneigd om er iets aan te doen, zo blijkt uit een internationaal onderzoek dat dinsdag door ING werd gepubliceerd. Uit deze enquête moet blijken dat Belgen niet de meest “dynamische” zijn als het aankomt op duurzame investeringen in huizen. 45% zegt al actie te hebben ondernomen.

Waarom doen we zo weinig?

Bewustmaking is één ding, vaak is er geen budget (51%) of te weinig informatie (21%).

En met subsidies?

Zelfs als de staat voorstelt om de helft van sommige werken te betalen, lijken de Belgen minder bereid om het nodige werk te doen dan andere Europese ondervraagden. Vlamingen willen gewoonweg niet meer betalen voor hun huis, terwijl Walen beweren dat ze zelfs met subsidies niet over voldoende middelen beschikken.

Zonnepanelen

Amper 30% van de Walen en 45% van de Vlamingen is bereid om te betalen voor zonnepanelen als de helft gesubsidieerd wordt, tegenover 65% van de ondervraagden uit alle andere landen samen.

Isolatie

Hetzelfde geldt voor investeringen die de energie-efficiëntie verbeteren, zoals isolatie: slechts 27% van de Walen en 38% van de Vlamingen zou bereid zijn de helft van zulke werken te betalen.

Bovendien verschijnen de Belgen in de enquête als de kopers die het minst aandacht besteden aan de ecologische voetafdruk van hun woning bij de aankoop van een woning. In België zegt 41% van de kopers bij de aankoop van hun woning aandacht te hebben besteed aan de energiekenmerken van hun woning en slechts 32% zegt geïnteresseerd te zijn in de hoogte van de energiefactuur.


Terug naar het nieuwsoverzicht