Hoe inwoners van dit kleine dorpje zich wapenen tegen inbrekers

In het dorpje Petit-Roeulx-lez-Nivelles heeft men te kampen gehad met een ware inbrekersplaag. De inwoners waren het zodanig beu dat ze preventieve maatregelen hebben genomen en dat in samenwerking met de politie.

Het begon allemaal in 2016 toen er bij een dame in Petit-Roeulx-Lez-Nivelles maar liefst 5 (!) keer werd ingebroken. Ze besloot niet bij de pakken te blijven neerzitten en nam contact op met de Franse vereniging “voisins vigilants” die dankzij hun ‘informaticasysteem’ zeer goed georganiseerd is. Buurtbewoners kunnen elkaar op de hoogte houden van verdachte situaties in hun wijk.

Het heeft niet lang geduurd vooraleer er met de wijkagent kon worden samengezeten. Zo is hun eigen buurtwerking ontstaan. Concreet: telkens er een verdachte situatie of verdachte gedragingen worden waargenomen, wordt de coördinator van de PLP (voor Partenariat local de Prévention, vrij vertaald de ‘lokale preventiepartner’) op de hoogte gebracht, een persoon die dan weer rechtstreeks in contact staat met de politie. Allen zitten ze samen in dezelfde, besloten Facebook-groep.

Andere voordelen

Eén buurtbewoonster is alvast helemaal in de wolken. Volgens haar schept het controlesysteem een band tussen de inwoners en leren ze elkaar er beter door kennen. Er zou een “nieuwe dynamiek” zijn ontstaan. En bovenal: de dame voelt zich weer veilig. Zolang dat maar geen vals gevoel is…


Terug naar het nieuwsoverzicht